Openbare bibliotheek Rumst

Daisyboeken, luisterboeken en luisterpuntbibliotheek

Daisyboeken

Als je ogen niet meer meewillen, of als een boek vasthouden moeilijk is, kan je toch blijven lezen...

Daisyboeken zijn luisterboeken op CD-rom. De boeken worden voorgelezen door vrijwilligers met een aangename stem, maar ook de auteurs zelf lezen geregeld hun eigen boeken in.

Een daisyboek werkt zoals een gewoon boek: je kan in één ruk door lezen, maar je kan ook door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen enzovoort dankzij de daisyspeler.

In onze bibliotheek kan je zo'n daisyspeler ontlenen.

Je kan een daisyboek ook afspelen op je laptop of computer. Op internet vind je hiervoor gratis daisysoftware, zoals de Windows-software op de website van AMIS. Ook kan je de boeken overzetten naar je MP3-speler of smartphone of tablet en hiervoor bestaan ook daisy-apps.

Onze daisycollectie vind je in onze catalogus.

 

 

Luisterboeken


Naast daisyboeken hebben we ook luisterboeken.

Zowel voor volwasssenen als voor kinderen. Handig om mee te nemen op vakantie, in de auto of als je onderuit in je zetel wil zakken. De boeken zijn ingelezen door de auteur of door vrijwilligers. Je kan ze afspelen op je CD-speler, MP3-speler je smartphone of je tablet. Zo kan je altijd en overal je boek beluisteren. Ze beschikken echter niet over de navigatiemogelijkheid (van hoofdstuk naar hoofdstuk, terug keren naar een pagina, bladwijzers opgeven,...) zoals de daisyboeken. Wel kan je elk hoofdstuk apart lezen.

Voor een smartphone/ tablet bestaan er trouwens speciale apps voor luisterboeken (Engels: audio book), zoals de 'Smart Audiobook Player' voor Android en vele andere voor je iPhone of iPad ...

 

Luisterpuntbibliotheek


Luisterpunt is een verzendbibliotheek voor personen met een leesbeperking.

Blinden, slechtzienden, personen met dyslexie, MS- en afasiepatiënten, maar ook zij die moeilijk een boek kunnen hanteren, kunnen beroep doen op Luisterpunt. Kortom iedereen, jong en oud, die geen of moeilijk gewone boeken kan lezen, bezorgen ze lectuur in een aangepaste vorm.

Hun boeken zijn beschikbaar in twee vormen: Daisyboeken en brailleboeken, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Je kan kiezen uit een 2.500 kinder- en jeugdboeken in Daisyvorm (luisterboeken) en 1.250 in braille en er is voor elk wat wils: populaire boeken, spannende verhalen, fantastische avonturen, informatieve boeken, ...

Volwassenen hebben keuze uit een aanbod van 22.000 boeken, ook recente.

Om de bijzondere doelgroep van leesbeperkte personen optimaal te bereiken, werkt Luisterpunt als verzendbibliotheek. Dit wil zeggen dat ze de boeken via de post naar je thuis opsturen. Je stuurt hen de boeken via de post terug. Frankeren hoeft niet. Het is dus volledig gratis.

Je kan eenvoudig lid worden van Luisterpunt door je in te schrijven via hun website.

Boeken lenen en verzenden is volledig gratis.

Meer informatie vind je op de website van Luisterpunt