Boek Nederlands

Een Italiaanse reis : een zoektocht naar de herkomst van mijn viool

Philipp Blom (auteur), W. Hansen (vertaler)

Een Italiaanse reis : een zoektocht naar de herkomst van mijn viool

Philipp Blom (auteur), W. Hansen (vertaler)
Biografie van de ongeveer driehonderd jaar oude viool van de auteur, met uiteenzettingen over (muziek)cultuur vanaf de achttiende eeuw.
Titel
Een Italiaanse reis : een zoektocht naar de herkomst van mijn viool
Auteur
Philipp Blom
Vertaler
W. Hansen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Eine italienische Reise : auf den Spuren des Auswanderers, der vor 300 Jahren meine Geige baute
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
332 p. : ill.
ISBN
9789403162300 (hardback)

Besprekingen

Op zoek naar hout dat zingt

Philipp Blom wou carrière maken als violist, maar hij werd een internationaal befaamd historicus. In Een Italiaanse reis gaat hij op zoek naar de anonieme bouwer van zijn instrument.

Philipp Blom hoorde ik voor het eerst viool spelen een paar jaar geleden, in een Toscaanse hoeve in de Val d'Orcia, waar hij en zijn vrouw Veronica een aantal van hun naaste vrienden hadden uitgenodigd. Overdag had iedereen zijn bezigheden en 's avonds werd er gezamenlijk gekookt en gegeten. Het was al wat te koel om bij maanlicht onder de eiken te kunnen tafelen met uitzicht op de Monte Amiato, een uitgedoofde of toch al millennia slapende vulkaan. Soms stak er wind op en trok de hemel dicht. Deuren klapperden in hun hengsels, vensterluiken rilden, het haardvuur wakkerde. Het werd herfst, maar elke dag, voor een uur of wat, klonken vanuit Philipps vertrekken hemelse, zoekende klanken op.

De tonen brachten rust en ik beluisterde wat hij in Een Italiaanse reis schrijft: 'Een instrument is voor elke musicus een vertrouwde partner, een uitbreiding van zijn eigen lichaam. Soms zingt het schijnbaar moeiteloos… op andere dagen weigert het elke dialoog… De relatie tot…Lees verder

De auteur, bekend van onder andere 'De opstand van de natuur' (2017)*, wilde in zijn jeugd violist worden. Doordat hij te laat begon met het instrument en te weinig techniek en talent had, koos hij voor een geschiedenisstudie. De liefde voor de viool bleef en inspireerde hem tot dit boek, waarin hij op zoek gaat naar de maker van zijn instrument. De auteur geeft hem de denkbeeldige naam Hanns, want de naam van de vioolbouwer onder het linker f-gat blijkt te zijn vervalst. Een deskundige oordeelt dat de viool moet zijn gemaakt in de achttiende eeuw in Italië, met invloeden uit Zuid-Duitsland. De titel, gebaseerd op werk van Goethe, verwijst naar de tocht van de auteur, beginnend in Füssen in de Allgäu. Die reis levert niet de naam op van de maker van zijn viool, maar voert wel langs allerlei uiteenlopende ontdekkingen: over vakmanschap, migratie, muziekcultuur en het genot van muziek maken. Het resultaat is een persoonlijk, af en toe lyrisch en speculatief, maar daardoor ook prikkelend…Lees verder