JEUGDBOEKENMAAND - Wat doet Kunst?

In 2020 zal 'Kunst' het thema zijn van Jeugdboekenmaand. We hebben het over hoe kunst je fantasie en verbeelding triggert. Over waarnemen – in de zin van kijken, maar ook in de zin van luisteren en voelen. Over kunst als middel om iets uit te drukken, of dat nu jezelf, een idee, gedachte, een gevoel, een sfeer of nog iets anders is. Kunst gaat over meer dan alleen maar mooie dingen. Het zet iets in beweging. Het trekt je verbeelding op gang. Het roept een gevoel op. Het triggert de nieuwsgierigheid. Het zet je aan het denken. Je zou kunnen zeggen dat het kunstwerk op zich pas het begin is.

Programma Jeugdboekenmaand – maart 2020

Thema: ‘Kunst – Wat doet Kunst?’ -  www.jeugdboekenmaand.be

• Tijdens de hele maand maart is er in elke bib een themastand die jeugdboeken en -films rond het thema ‘Kunst’ onder de aandacht brengt.

• Verhalenparade/Voorlezen in de bib in Reet: woensdag 4 maart van 14:30 tot 15:30.
    Zoals elke andere eerste woensdagmiddag van de maand wordt er voorgelezen en nadien geknutseld in de bib in Reet. Dit keer rond het thema ‘Kunst’. De kunstwerkjes van de deelnemers kunnen meedoen met de landelijke jeugdboekenmaandwedstrijd.

• FREE PODIUM in bib Reet.
    Doorlopend tijdens de openingsuren van de bib van 1 tot 31 maart.
    In bib Reet staat het podium klaar voor de jonge artiesten die zich aanbieden. Er is een verrassing voor elke deelnemer.

• TENTOONSTELLING in Rumst en Reet.
    Kinderen worden uitgenodigd om zich door een boek te laten inspireren om een kunstwerkje te maken. Tijdens de jeugdboekenmaand kunnen ze hun werkstukje inleveren in de bib en stellen we het tentoon. Dit initiatief sluit aan bij de landelijke actie. Van het kunstwerkje wordt een foto gemaakt en gepost op de website van de jeugdboekenmaand. Zo kunnen de jonge kunstenaars meteen deelnemen aan de landelijke jeugdboekenmaandwedstrijd.

• Auteurslezingen voor het 2de en 5de leerjaar in de bib in Reet.
    Jef Aerts brengt lezingen voor de leerlingen van het 2de leerjaar en Luc Descamps is uitgenodigd voor de leerlingen van het 5de leerjaar. Er zijn 19 klassen of 421 leerlingen die deelnemen.
    De lezingen vinden plaats tijdens de schooluren in de bib in Reet.

• Verteltheater ‘Buurman’ door de Verhalenkat voor de kinderen van het eerste leerjaar en de oudste kleuters.
    De voorstellingen voor het eerste leerjaar vonden plaats tijdens de Voorleesweek omdat niet alle voorstellingen konden ingepland worden in de loop van de jeugdboekenmaand. In november 2019 hebben reeds 208 kinderen van 9 klassen van het eerste leerjaar deelgenomen aan deze activiteit.

De voorstellingen voor de oudste kleuters vinden plaats tijdens deze jeugdboekenmaand: 14 klasjes, 280 kleuters, zijn uitgenodigd om deel te nemen.

• De bibliotheek verleent haar medewerking aan de Grote Verkoop van Tweedehands Kinder- en Jeugdboeken op zondag 29 maart van 10u tot 16u in de kerk van Terhagen.
    Jeugdboeken worden aan 0,5 of 1 euro per boek aangeboden. Er is ook een free podium.

De opbrengst van de verkoop gaat naar Vluchtelingenwerking Rupelstreek.
    Mensen die kinder- en jeugdboeken willen schenken om te verkopen ten voordele van dit initiatief kunnen deze tussen 1 en 27 maart  inleveren in de hoofdbibliotheek in Rumst, Markt 5 of in de bib in Reet, Molenstraat 2 (naast gemeentehuis).
    Meer info bij Nancy Van der Wildt, 03 / 888 24 64 - nancy.vanderwildt@telenet.be of Els Matthieu, 03 / 844 81 92 - els.matthieu@telenet.be